Slimme campagnes voor de unit ICT, Strategy & Policy van TNO
Terralemon heeft voor TNO Digitaal meerdere films en campagnes gerealiseerd over de kansen en oplossingen van maatschappelijke uitdagingen en de bijdrage van innovatie aan de economische groei in Nederland door digitale technologieën en transitiemethodologieën, die zowel centrale kracht als enablers zijn voor de verschillende maatschappelijke uitdagingen en voor economische groeimogelijkheden.
TNO
Akoestische metrologie
- Terralemon is verantwoordelijk voor
- Script
- 3D animatie
Terralemon heeft een film gemaakt voor TNO over akoestische metrologie.
Door ultrasone golven kunnen ultrakleine structuren (sub-surface structuren > 5μm) gemeten worden in met name geavanceerde chips zodat een breed scala aan ondoorzichtige materialen op de kleinste lengteschalen gemeten en gecontroleerd kunnen worden.
Data spaces in de zorg
Dit is de tijd van nieuwe zuurstof in de zorg
- Terralemon is verantwoordelijk voor
- Script
- 3D animatie
- Editing
Terralemon heeft een film gemaakt voor TNO over veilige gegevensuitwisseling in de zorg mogelijk door privacy technologieën zoals Data spaces waarbij data decentraal wordt opgeslagen.
Data is als zuurstof voor ons zorgsysteem. Goede gegevens zijn van levensbelang in de zorg. Data spaces is een manier om medische gegevens veilig uit te wisselen, zelfs in de meest privacygevoelige gevallen. Voor een beter, betaalbaarder, bereikbaarder en persoonlijker zorgsysteem in Nederland.
TNO SmallCAT
Animatie over optische satellietcommunicatie voor TNO
- Terralemon is verantwoordelijk voor
- Script
- 3D animatie
Terralemon heeft een animatie voor TNO gemaakt waarin wordt uitgelegd hoe optische satellietcommunicatie werkt.
Onderzoekers van TNO hebben met succes gegevens van satellieten naar de aarde verzonden met behulp van de nieuwste geavanceerde lasercommunicatietechnologie.
Onze honger naar data laat op het gebied van radio-spectrum (wifi, bluetooth en 4G) weinig ruimte meer over. Met de enorme toename aan satellieten die om de aarde heen draaien die via radio-golven dataverkeer naar de aarde toe sturen hebben we langzamerhand een limiet bereikt. Daarom werkt TNO aan een techniek die gebruikt maakt van optische communicatie.
In deze animatie belichten we de uitdagingen waar satelliet en techniek aan moeten voldoen en hoe de techniek werkt. Om deze technieken zo goed mogelijk in beeld te brengen hebben we 3D assets naar werkelijkheid nagebouwd, zoals satelliet, de lasers(lenzen) en Den Haag base-station met telescoop.
TNO Hi5
5G verandert de manier waarop we zaken doen
- Terralemon is verantwoordelijk voor
- 3D animatie
- Cameravoering
- Editing
TNO heeft Terralemon gevraagd om een video te ontwikkelen waarin een beeld wordt gegeven van het door TNO ontwikkelde "Hi5", een van Europa's eerste volwaardige onderzoeksgerichte pre-6G-testnetwerken. Met 5G en binnenkort 6G kunnen bedrijven sneller vooruitgang boeken en hun doelen beter bereiken. Maar als we te lang wachten totdat 5G volledig inzetbaar is zal het te laat zijn om volledig van de potentie te kunnen profiteren.
Met deze pre-6G-testnetwerken kunnen de voordelen van nieuwe functies getest worden door potentiële klanten voordat deze commercieel beschikbaar worden.
In deze film binnen het vooruitstrevende en (5g)connective thema uit te leggen maken we gebruik van bewegende, splitsende en verbindende lijnen. Op deze manier kunnen we op een passende manier de relevante thema's belichten zoals zelfrijdende auto's, toepasssingen in de agricultuur en gezondheidszorg. Door middel van animatie en de echte beelden uit de praktijk tonen we zowel het achterliggende gedachtengoed als de mogelijkheden en de toepassingen.
TNO Armoedebestrijding Campagne
Combinatie van liveaction en animatie toont de rol van PETs in de strijd tegen armoede
- Terralemon is verantwoordelijk voor
- Strategy
- Script
- 3D animatie
- Editing
Zonder inbreuk te maken op de privacy er toch achterkomen wie er recht heeft op financiële hulp en ondersteuning? Terralemon heeft in de TNO campagne Armoedebestrijding gevisualiseerd hoe Privacy Enhancing Technologies (PETs) ingezet kunnen worden om dit probleem te verhelpen.
Een campagne waarin we door een mix van life-action en animatie, PETs als hulp in het bestrijding van armoede, op impactvolle wijze presenteren
Voor de campagne hebben we een film gecreëerd en twee teasers voor social media. Het doel van de video is op heldere en niet technische wijze te laten zien hoe PETs werken en wat het kan opleveren.
Om het serieuze thema van de film echt tot zijn recht te laten komen, vonden we animatie alleen niet voldoende. Armoede is iets wat ons allemaal kan overkomen en gaat over echte mensen in een financieel onzekere tijd dus willen we naast animatie ook de realiteit laten zien. Hoe zet je sfeer en belichting zo in dat de twee werelden van animatie en liveaction vlekkeloos samen smelten. Met deze film hebben we de lijn tussen de TNO animatie-stijl (mede ontwikkeld door Terralemon) en de liveaction beelden samen weten te voegen tot één geheel.
HAPKIDO
De maatschappelijke impact van de quantumcomputer
- Terralemon is verantwoordelijk voor
- Script
- Storyboard
- Logo design
- 3D animatie
- Music and sound
De tijd van de quantumcomputer komt eraan en biedt ons binnenkort revolutionaire mogelijkheden. Aan Terralemon de vraag om een animatiefilm te ontwikkelen waarmee HAPKIDO zich presenteert, een consortium van TNO, CWI en de TU Delft.
De maatschappelijke impact van de quantumcomputer kan niet overschat worden. Door de enorme rekenkracht ontwikkelen we straks nieuwe medicijnen, optimaliseren we logistieke routes en creëren we nieuwe mogelijkheden voor ruimteonderzoek. HAPKIDO is het consortium van TNO, CWI en de TU Delft waarin verder onderzoek gedaan wordt naar het quantum veilig maken van publieke sleutelinfrastructuur.
Terralemon heeft zowel de huisstijl ontwikkeld als de film.
We willen dat deze video aanspoort om na te denken over huidige processen en hoe een gekraakt PKI systeem deze processen kan raken zodra de quantumcomputer gemeengoed wordt. We zullen als bedrijsleven en maatschappij hierop voorbereid moeten zijn.
"Bij Terralemon zijn ze niet alleen creatief, ze weten ook hoe je complexe ideeën moet vertalen naar uitdagende en vernieuwende ontwerpen. Met het enthousiasme erbij zorgt dit voor een erg prettige en goede samenwerking."
TNO
5G Service Platform
- Terralemon is verantwoordelijk voor
- Concept
- Script
- Storyboard
- 3D animatie
5G heeft de kracht om elke sector te transformeren. Terralemon heeft de film gerealiseerd over de kracht van het 5G Service Platform van TNO.
Bedrijven kunnen ononderbroken videoverbindingen realiseren. Auto's kunnen via 5G feilloos met elkaar verbinden. Dit is echter wel complex. Het 5G Service Platform helpt bedrijven de mogelijkheden van 5G uit te proberen, zonder zelf een expert in de technologie te hoeven worden.
Het 5G Service Platform van TNO maakt het eenvoudig om toegang te krijgen tot 5G-netwerkdiensten en om nieuwe 5G-innovaties te creëren. Met het veilige, gebruiksvriendelijke 5G Service Platform kunnen bedrijven on-demand, end-to-end reserveringen voor telecomdiensten maken.
TNO-campagne Digitale samenleving
Wij zien het voor ons
- Terralemon is verantwoordelijk voor
- Strategy
- Concept
- Script
- Editing
- Music and sound
TNO wil duidelijker laten zien welke expertise ze in huis hebben als het gaat om 5G, kunstmatige intelligentie, quantumtechnologie, digital twinning en datadeling. Terralemon heeft samen met TNO de campagne Digitale samenleving gerealiseerd waarbij al deze aspecten belicht worden in de zorg, de maakindustrie, de bouw, mobiliteit en logistiek en de overheid.
Digitalisering in de zorg
Zorg op maat, een betaalbare zorgpremie en voldoende capaciteit in de thuiszorg. Digitalisering in de zorgsector biedt oplossingen voor de zorg-vraagstukken van vandaag.
De zorgkosten in Nederland blijven stijgen. Inmiddels geven we jaarlijks 100 miljard euro uit aan de zorg, zo’n 10 procent van ons BBP. De verwachting is dat dit bedrag in 2040 zal oplopen tot circa 170 miljard euro. Een van de grootste uitdagingen is dus om de zorg betaalbaar te houden, zonder dat er concessies worden gedaan aan de kwaliteit en toegankelijkheid van de zorgverlening.
Daarvoor moet de zorgsector worden omgebogen richting preventie en zorg op maat. Op basis van persoonlijk advies krijgen patiënten evidence based treatment en precisie medicatie. In plaats van langdurige zorg in een ziekenhuis, worden patiënten met Home Diagnostics op afstand behandeld en gemonitord, waardoor ze weer sneller onderdeel zijn van de samenleving.
Digitalisering in de maakindustrie
Digitalisering en flexible manufacturing biedt volop kansen voor een florerende Nederlandse maakindustrie. De kwaliteit van stukproductie voor de kostprijs van massaproductie.
Klanten leggen de lat steeds hoger als het gaat om levertijd en kwaliteit. Hierdoor worden nieuwe eisen gesteld aan het productieproces en de kwaliteitsbeheersing. Steeds meer bedrijven halen om die reden de productie terug uit lagelonenlanden of overwegen dit.
Milieu- en klimaatbeleid zoals de Europese Green Deal kunnen deze reshoring trend nog verder versterken. Toch zal de concurrentie tussen West-Europa en traditionele productielanden met lage lonen en minder strenge wet- en regelgeving blijven bestaan.
Digitalisering in de bouw
Dankzij digitalisering kunnen de bouwsector en infrasector met maximale efficiency de kwalitatieve, duurzame en toekomstbestendige bouwambities voor Nederland waarmaken.
De bouw- en infrasector wordt geconfronteerd met een aantal grote uitdagingen. Naast een grote vervangings- en renovatieopgave moet er circulair en energieneutraal gebouwd worden. Digitalisering is een belangrijke sleutel om deze ambities waar te kunnen maken, maar brengt ook weer nieuwe uitdagingen met zich mee.
De toepassing van AI vereist inzicht in de relevante domeineisen. Hoe breng je gefragmenteerde data over de kennisdomeinen samen? En hoe test je nieuwe kennis en inzichten als falen geen optie is? Hoe zorg je ervoor dat slimme en verbonden bouwwerken ook cyber secure zijn? Nieuwe manieren van data deling, de inzet van predictive twins en het integreren van het OT en IT netwerk zijn effectieve oplossingen waar TNO aan werkt.
Digitalisering in de mobiliteit en logistiek
Wereldwijd groeit de behoefte aan mobiliteit, terwijl we de impact van vervoersbewegingen juist proberen terug te dringen. De sector staat voor een grote innovatie uitdaging. Digitale innovaties waaronder 5G, AI en digital twinning maken het mogelijk.
Het vervoer van zowel mensen en goederen moet op korte termijn duurzamer en veiliger worden ingericht. Tegelijkertijd verwachten klanten van vervoersaanbieders maatwerk. Same day delivery zonder kosten. Een auto op afroep beschikbaar, voor de prijs van een buskaartje. We vinden het allemaal vanzelfsprekend. En dankzij vergaande digitalisering is het ook mogelijk.
Tegelijkertijd ontstaan er nieuwe uitdagingen. Want: hoe bescherm je privacygevoelige reizigersdata? En hoe test je nieuwe kennis en inzichten als falen fatale gevolgen kan hebben? Hoe zorg je er voor dat zelfrijdende auto’s niet gehackt kunnen worden? En wanneer is een zelfrijdende auto veilig genoeg om aan ons verkeer te laten deelnemen?
De technologieën die onze complexe uitdagingen ten aanzien van onze toekomstige mobiliteit mogelijk maken, bieden gelukkig ook oplossingen.
Digitalisering in de overheidssector
Door digitalisering te omarmen en gericht in te zetten voor haar maatschappelijke uitdagingen, wordt de overheid weer regisseur van een digitaal Nederland.
De overheid is van iedereen, voor iedereen, altijd en overal. De digitalisering van onze samenleving voltrekt zich in een razend tempo. Het is voor overheidsinstellingen essentieel om zelf mee te gaan in deze ontwikkelingen om de regisseursrol in onze maatschappij te kunnen blijven vervullen.
Voor veel burgers en overheidsinstanties is digitalisering een welkome ontwikkeling. Het maakt contact eenvoudiger en laagdrempeliger. Toch kent de digitalisering ook een schaduwzijde. Het blijkt in de praktijk lastig om gelijktijdig te anticiperen op de digitalisering zonder daarbij de maatschappelijke verantwoordelijkheden van de overheid uit het oog te verliezen.
Hoe zorg je voor een inclusieve samenleving als niet alle bevolkingsgroepen digitaal een beroep op overheidsdiensten kunnen doen? Hoe houd je grip op burgerdata in de cloud? En hoe bewaak je de openbare veiligheid zonder inbreuk te doen op de privacy van burgers?
TNO beschikt over de technologische kennis om gefragmenteerde burgerdata op een veilige, privacy-vriendelijke en betrouwbare manier bijeen te brengen. We weten hoe we deze data kunnen inzetten om maatschappelijke doelen te bereiken, zoals het bewaken van de openbare veiligheid.
TNO en XR kerstfilm
TNO's XR-technologie brengt mensen dichter bij elkaar
- Terralemon is verantwoordelijk voor
- Strategy
- Concept
- Script
We zijn allemaal met elkaar verbonden. Ook al zijn je naasten nu ver weg, via de XR-technologie van TNO, zullen we dichter bij elkaar komen dan ooit. TNO werkt samen met partners aan technologie en toepassingen rondom Social XR voor een Smart Society. Terralemon heeft samen met THE X deze korte film voor TNO gerealiseerd
In nauw overleg en samenwerking met Auke Streng van TNO, Atilla Meijs van THE X en regisseurs Liza Salimans en Jelle Posthuma hebben we de korte film kunnen en mogen realiseren. We zijn trots op dat we met zo'n topteam hebben kunnen samenwerken.
De lockdown gooide bijna roet in het eten maar ondanks de RIVM maatregelen lukte het om de film te realiseren. We slaagden er in om acteurs uit één huishouden te casten en tijdens de shoot een rechtstreekse Zoom verbinding met de studio te houden.
Je bent net opa of oma geworden, maar je kleinkind woont in het buitenland. TNO heeft hier iets op gevonden.
We zijn allemaal met elkaar verbonden. Ook al ben je ver weg. Via de XR technologie van TNO ben je dichterbij dan ooit.
Kijk door de ogen van TNO. En zie het voor je.
TNO XR - kerstboodschap
XR bij Meander
Met nieuwe technologie gaan we de eenzaamheid in de ouderenzorg te lijf
- Terralemon is verantwoordelijk voor
- Script
- Regie
- Cameravoering
- Editing
Corona treft ons allemaal. Maar ouderen worden extra hard geraakt door het gebrek aan bezoek. Het samenzijn wordt nu erg gemist.
Het project wordt zeer enthousiast ontvangen, door de oudere, de familie en de zorgprofessionals. Het is de bedoeling dat dit project in 2021 uitgerold gaat worden over de verschillende zorginstellingen van Meander in Nederland.
TNO XR technische uitleg
TNO heeft een systeem ontwikkeld waarbij door middel van XR contact gemaakt kan worden. Niet via beeldbellen maar een daadwerkelijke projectie in de kamer die via een speciale bril of iPad te zien is. Dit verhoogt de beleving en geeft al veel meer het gevoel dat je echt samen met iemand kunt zijn.
Campagne Feed the future
Hoe zetten we technologie in om de voedselketen te optimaliseren?
- Terralemon is verantwoordelijk voor
- Script
- 3D animatie
- Editing
Duurzame landbouw is de toekomst. Terralemon heeft voor TNO de campagne vormgegeven waarin te zien is welke innovatieve rol TNO vervult binnen de optimalisatie van de voedselproductieketen.
Terralemon heeft in nauw contact met TNO de campagne 'Feed the future' gerealiseerd. TNO is een game-changer. En juist op het gebied van de verduurzaming van de landbouw is veel te innoveren. Hoe zorgen we dat iedereen – van ondernemer tot consument – de vruchten plukt van deze optimalisatie? Door alle afzonderlijke stakeholders binnen de keten te laten profiteren van een optimaal samenspel in productie van voedsel. Minder uitstoot, meer opbrengst en hogere kwaliteit.
De productie van voedsel gaat gepaard met veel uitstoot en heeft grote impact op het klimaat en de aarde. We kunnen de schade beperken door te stoppen met zoveel mogelijk zo goedkoop mogelijk te produceren. We zullen met elkaar moeten kijken naar zo min mogelijk verlies aan grondstoffen en een zorgvuldig beheer van bodem, water en natuur.
TNO heeft veel kennis ontwikkelt om de gehele keten in de voedselproductie te optimaliseren door middel van digitalisering. Doordat ze zoveel mogelijk data over alle schakels verzamelen ontstaat er een goed inzicht in de vele ketens binnen de landbouwproductie. Wanneer de tuinbouwer meet hoe het klimaat in zijn kassen zich ontwikkelt kan hij zijn teeltstrategie aanpassen. Soms zelfs op plantniveau. Met real-time sensor data kun je koeien monitoren en daarmee zorgen dat de koe langer gezond en productief blijft. Hoe gedetailleerder de data, hoe gerichter de planten verzorgd kunnen worden, hoe beter dierenwelzijn gewaarborgd kan worden, hoe beter uitstoot en verspilling tegen gegaan kan worden. Maar ook om te leren om efficiënter te kunnen werken en waar geld bespaard kan worden en waar mogelijkheden liggen om extra geld te verdienen. Zo kan de Agrosector blijven voldoen aan de strenger wordende eisen, zonder dat een gezonde bedrijfsvoering in het gedrang komt.
Policy Lab
Hoe zetten we technologie in voor betere beleidsontwikkeling?
- Terralemon is verantwoordelijk voor
- Script
- 2D animatie
Terralemon heeft een explanimation gerealiseerd over het gebruik van nieuwe technologiën binen het maken van beleidsbeslissingen.
Experimenten met datagedreven beleidsontwikkeling geven inzicht in de impact van nieuwe databronnen en technologieën als AI op het openbaar bestuur. Het gebruik van nieuwe databronnen en technologische ontwikkelingen als Kunstmatige Intelligentie biedt kansen voor beleidsmakers om nieuwe inzichten op te doen en beter in te spelen op maatschappelijke ontwikkelingen. TNO heeft een methodiek ontwikkeld die gebruikt kan worden voor het experimenteren van deze nieuwe manier van beleid maken: het Policy Lab.
Je leven in 5G
De mogelijkheden van 5G voor autorijden, de landbouw en sport
- Terralemon is verantwoordelijk voor
- Script
- 3D animatie
- Cameravoering
- Editing
- Music and sound
Terralemon heeft verschillende films gemaakt als onderdeel van de campagne 'Je leven in 5G' van TNO over de voordelen van het nieuwe 5G netwerk binnen de landbouw en de automotive-branche.
5G wordt sneller, slimmer, stabieler en veiliger dan 4G. TNO werkt hier intensief aan mee. Zo maken we Europa klaar voor de toekomst. En kunnen we straks alles aansluiten op het internet. Onze auto’s, koelkasten, matrassen en planten. Maar ook alle koeien in Nederland en alle stoeltjes in de Johan Cruijf ArenA. Hoe gaat ons leven er dan uitzien?